Prezentăm 20 de exemple de întreprinderi sociale din România, Aceste întreprinderi demonstrează diversitatea modurilor în care afacerile sociale pot contribui la dezvoltarea comunitară, sustenabilitatea mediului și creșterea economică.
Domeniile de activitate ale intreprinderilor sociale sunt vaste – agenție de turism, atelier de croitorie, cafenea, diverse mesteșuguri, fabrică de jucarii, firme de colectare sau reciclare deșeuri .
Exemplele includ:
- Moara de Hârtie (Giurgiu): Promovează meșteșugurile tradiționale prin 10 ateliere creative și o bucătărie comunitară.
- Atelierul de Pânză (București): Produce sacoșe și accesorii ecologice, e furnizorul de cusut Ikea și angajează persoane cu dizabilități.
- CuiB – Centrul Urban de Inițiative Bune (Iași): Bistro eco-social care sprijină producătorii locali și proiectele comunitare.
- REDU (Iași): Reciclează deșeuri textile și promovează economia circulară.
- Tășuleasa Social (Bistrița-Năsăud): Proiecte de voluntariat și conservare a naturii, cunoscut pentru Via Transilvanica.
- Ceramica de Nocrich (Sibiu): Revitalizează olăritul tradițional și creează legături între generații.
- Recicleta (București): Colectează deșeuri folosind biciclete cargo și mașini electrice și angajează persoane defavorizate.
- Made in Roșia Montană (Alba): Produce haine și produse din lână și sprijină comunitatea locală, lucrând cu peste 35 de femei din comunitate.
- Hostel Bread and Breakfast (București): Hostel social din centrul Bucureștiului, care oferă locuri de muncă și stagii de practică pentru tineri.
- Educlick (București): Recondiționează echipamente IT și le donează școlilor din zone rurale, echipând 10% din laboratoarele din școlile din mediul rural din țară.
- Mesteshukar ButiQ (București): Revitalizează meșteșugurile tradiționale rome prin design modern, creând de la bijuterii la decorațiuni interioare și mobilier, funcționează ca o rețea de meșteșugari.
- UtilDeco (Iași): Oferă servicii de arhivare, croitorie și tipografie, prăhire-ambalare cafea și a creat în propria companie peste 150 de locuri de muncă, peste jumătate pentru persoane cu dizabilități și vulnerabile.
- WISE.travel(Iași): Agenție de turism și primul broker de turism din Europa, care reinvestește profitul în proiecte comunitare pentru copii și tineri din Iași.
- JobDirect (Iași): Agenție de plasare a forței de muncă, specializată în integrarea persoanelor cu dizabilități și vulnerabile.
- ALTRNTV – Atelier Merci (București): Produce haine artizanale propriii și au magazin în centrul Capitalei cu canale online, pentru a vinde produse realizate manual de peste 100 de mici artizani români, direcționează 100% din profit asociației Merci Charity, pentru cabinetul stomatologic mobil din zone rurale.
- BRICKED – Saved Bricks of Transilvania (Cluj): Reciclează cărămizi vechi pentru a crea produse de design interior.
- Cofeels (Cluj): Vinde cafea de specialitate și sprijină integrarea socială a persoanelor cu dizabilități.
- OILRight (Timiș): Reciclează ulei alimentar uzat pentru a produce lumânări ecologice.
- Acces Pass (București): Oferă servicii și produse de accesibilizare pentru persoane cu dizabilități.
- Asociația Lemniko (Ilfov): Creează jucării și produse din lemn și oferă locuri de muncă pentru persoane monoparentale și de etnie romă.
PUBLIC CREATION SRL în calitate de Beneficiar, împreună cu partenerii FUNDAȚIA EMMA si ASOCIAȚIA EUROACADEMIA derulează începând cu data de 01.10.2024, proiectul “Antreprenoriat social in mediul urban Regiunea Sud-Est”- cod SMIS 308377, proiect cofinantat de Uniunea Europeana prin Programul de Educatie si Ocupare 2021-2027. Prin proiect se acorda sprijin pentru înfiintarea şi dezvoltarea de întreprinderi sociale, în vederea integrării pe piata fortei de muncă a persoanelor din grupurile vulnerabile şi combaterii sărăciei în judetele din regiunea Sud Est.