Antreprenori sunt toți cei care întreprind activități care stimulează progresul economic, găsind alternative inovative de a îmbunătăți procesele, produsele și serviciile pentru care există o cerere pe piața liberă. Prin maximizarea resurselor în scopul profitului, antreprenorul creează valoare economică.
Chiar dacă antreprenoriatul social crește în popularitate, acest concept este înțeles diferit de către fiecare în parte, adesea creând confuzie. Unii văd antreprenoriatul social strict ca dezvoltarea de organizații non-profit. Pentru mulți alții, antreprenoriatul social este exclusiv legat de potențialul organizațiilor non-profit de a demara activități pentru profit astfel încât să își diversifice sursele de finanțare pentru activitatea socială asumată. Iar altora le vine în minte activitatea de responsabilitate socială a corporațiilor (CSR), atunci când aud conceptul de antreprenoriat social.
Antreprenoriatul social este o formă a antreprenoriatului clasic. Este o mentalitate care se poate manifesta în orice mod și oriunde în lume, cu condiția să urmărească o misiune socială.
Dacă un antreprenor clasic de afaceri pentru profit își propune ca obiectiv principal să creeze profit și să maximizeze randamentul investițiilor, practic să crească averea investitorilor, sau să servească nevoile clienților, pentru un antreprenor social aceste aspecte reprezintă doar modul/mecanismul prin care își poate atinge obiectivul real, și anume de a produce în jurul lui o schimbare în sustenabilă, inovativă și de durată. Altfel spus, pentru antreprenorii sociali, mecanismele pieței libere, mecanismele afacerilor clasice, precum și însuși profitul, sunt toate doar un proces în atingerea scopului final, și anume scopul social.
Caracteristicile antreprenoriatului social
- Își asumă misiunea de a dezvolta și de a susține impactul social (importanța sporită acordată valorii sociale și nu valorii economice – profitul) ;
- Identifică și implementează oportunitățile existente care susțin misiunea socială asumată;
- Inovează în mod continuu, se adaptează și învață din experiențele acumulate;
- Acționează cu curaj fără a se limita la resursele existente;
- Își asumă și își exprimă responsabilitatea față de misiunea asumată și față de rezultatele create
Antreprenorul social în economia socială
Am discutat în postările anterioare de pe blog despre ce este economia socială, domeniul hibrid care îmbină mecanismele afacerilor clasice cu misiunea socială. În acest context putem regăsi rolul antreprenorului social de a reforma și de a revoluționa modul în care diverse lucruri funcționează, astfel încât să producă o schimbare sustenabilă în bine.
Chiar dacă antreprenorul social pornește prin acțiunile sale de la nivel local, propunând îmbunătățiri sistematice, efectul acțiunilor sale poate stimula îmbunătățiri la nivel global în ariile vizate, fie că este vorba despre sănătate, dezvoltare economică, mediul înconjurător, patrimoniu și cultură, excluziune socială, etc.
Discuția despre economie socială este în prim-plan la nivel European, domeniul fiind promovat ca obiectiv cheie în politicile și inițiativele Comisiei Europene, atât pentru capacitatea economiei sociale de a contribui la dezvoltarea economică și a pieței libere, dar și ca un mod de susține diverse forme de participare civică.
Incepând cu data de 01.10.2024 PUBLIC CREATION SRL deruleaza împreună cu partenerii FUNDAȚIA EMMA si ASOCIAȚIA EUROACADEMIA proiectul “Antreprenoriat social in mediul urban Regiunea Sud-Est”- cod SMIS 308377, proiect cofinantat de Uniunea Europeana prin Programul de Educatie si Ocupare 2021-2027. Prin operațiunile și activitățile sale, proiectul va asigura îmbunătățirea abilităților antreprenoriale ale participanților care doresc să înființeze întreprinderi sociale, creşterea performanțelor lor în plan profesional, îmbunătățirea activității de management în cadrul întreprinderilor sociale înființate şi consolidarea capacității acestora de a funcționa într-o maniera auto-sustenabilă.
Mai multe detalii privind proiectul si modalitatea de inscriere sau implicare in activitatile derulate pot fi obtinute accesand site-ul https://antreprenoriat-social.ro, sau ne puteti contacta la adresa de e-mail publicsolar@yahoo.com.